Onze tussenkomsten in de gemeenteraad van juli 2019

Op 18 juli 2019, over deze onderwerpen: Financiën & ondernemen, Gaverdomein, Gemeenteraad, Jeugd & Sport, Mobiliteit & verkeersveiligheid, Onderwijs, Ruimtelijk beleid

Dading Gaverkasteel

Met de uitbaatster van het Gaverkasteel werd een dading opgesteld. Zij zal uiterlijk op 31 december het Gaverkasteel verlaten. De gemeente betaalt 325.000 euro (o.a. als compensatie voor de gedane renovatiewerken en investeringen). 

En ook al is de pannekoek nog zo plat, toch heeft die twee kanten ...Van bij de aanvang van de uitbating zijn er zaken verkeerd gelopen, de concessievoorwaarden waren niet duidelijk genoeg , vermoedelijk werd er ook te weinig doorgesproken, wellicht is er ook te weinig overleg geweest met de diverse clubs op het Gaverdomein enz. 

Voor N-VA moet het nieuwe gewenste concept heel duidelijk worden omschreven, de concessievoorwaarden waterdicht zijn en moet een openbare aanbesteding de meest aangewezen uitbater aanduiden. Wordt vervolgd

De uitbreidingswerken aan De Kim en De Beuk

De kosten van de uitbreidingswerken met het inpalmen van het vorige conciërgebouw worden geraamd op 5,9 miljoen euro. Op vraag van N-VA konden we vernemen dat hiervoor 70% subsidie wordt verkregen en dus 30% of ongeveer 2 mio euro ten laste van de gemeente blijft. 

De bevoegde schepen vertelde ons ook dat er degelijk rekening zal worden gehouden met enkele bezwaren van omwonenden en met de parkeerproblematiek rond de school 

Het gezamenlijke nieuwe zwembad Deerlijk – Anzegem

Het zwembad zal een toepasselijke naam krijgen. Hiervoor wordt een wedstrijd uitgeschreven.

Leuk idee voor N-VA, maar bij deze drongen we toch aan om voldoende aandacht te (blijven) schenken aan het kunnen zwemmen. Er zijn nog altijd (te) veel kinderen die niet (of rijkelijk) laat leren zwemmen, trouwens ook bij tal van volwassenen.

Bevolkingsdichtheid

Deerlijk staat in de absolute top wat bevolkingsdichtheid betreft.. 

Eén derde van Vlaanderen is volgebouwd, elke dag komen er nog 13 voetbalvelden bij. In 55 gemeenten is meer dan de helft 'bebouwd'. 

In een studie van enkele jaren geleden, schreef Leiedal zelfs dat er voldoende appartementen waren in Deerlijk. De vastgoedprijzen zijn – volgens de cijfers van het VVSG – met 24% gezakt voor  appartementen. 

Maar wat stellen we vast: de bouwwoede is de jongste jaren toegenomen en staan nog tal van nieuwe projecten op stapel ... 

Het zou toch een gezamelijke bezorgdheid zijn dat DEERLIJK GEEN APPARTEMENTENGEM wordt ! Er moet worden gestreefd naar een gezond evenwicht. 

N-VA is bezorgd dat er te weinig tijd gaat naar kernversterking,  er moet een ambtenaar lokale economie worden aangesteld en andere pijnpunten (zoals mobiliteit) moeten onverwijld worden aangepakt.

De tijd vliegt snel ... En er is nood aan een algeheel totaalbeeld-toekomstgericht met visie (en bij de ontwikkeling wil N-VA graag meewerken)

Initiatieven ter ondersteuning van de lokale economie

De acties 'Koop bij mij in mei ' en de D-beurs zijn lovenswaardige initiatieven, maar ook maar 'aanzetten', er is meer nodig. De bevoegde schepen kon ons enigszins geruststellen dat er 'in stilte' hard wordt gewerkt naar kernverstenkende initiatieven die deel zullen uitmaken van de meerjarenplanning die in het najaar worden voorgelegd. Wordt vervolgd

Verkeersveiligheid 

In het kader van Buikrock-festival in de Tapuitstraat vroeg N-VA naar de initiatieven die zullen worden genomen en/of de omwonenden ook hiervan worden verwittigd ?

De burgemeester, verantwoordelijk voor veiligheid, antwoordde dat er inderdaad een met alle partijen overlegd veiligheidsplan is dat tot stand kwam in de lokale veiligheidscel.

In het kader van veiligheid in het algemeen, mogelijke problemen bij grote manifestaties, vroeg N-VA hoe deze LIVC in Deerlijk (Lokale integratie veiligheidscel) functioneert.

Het is sinds 24 september 2018 dat de gemeenten verplicht zijn om een LIVC te hebben. Dit via de wet van 30 juli 2018 tot oprichting van lokale en integrale veiligheidscellen inzake radicalisme, extremisme en terrorisme.  Deze valt onder de veiligheidsbevoegdheden van de burgemeester om de lokale aanpak van gewelddadige radicalisering te coördineren

Leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten

Voor 2019 werden door de Vlaamse Overheid 11 bedrijfsruimtenambtshalve opgenomen op de gemeentelijke lijst inzake leegstand en/of verwaarlozing. Na controle waren er 4 die niet langer in aanmerking kwamen omdat die ondertussen hetzij verhuurd, hetzij gesloopt werden

Na controle van leegstand van de bedrijfsgebouwen bleek dat er 20 bedrijfsgebouwenin aanmerking kwamen voor leegstand en/of verwaarlozing.

Voor het college van burgemeester en schepenen komen 7 panden ambtshalve in aanmerking voor opname op de gemeentelijke lijst inzake leegstand en/of verwaarlozing van bedrijfsruimten.

Anderzijds stelde het college vast dat er 11panden als nieuw op te nemen panden in aanmerking komen voor opname op de gemeentelijke lijst inzake leegstand en/of verwaarlozing van bedrijfsruimten

N-VA wilde weten hoe de meerderheid aan kijkt  tegen deze leegstand ? Zijn er plannen met bepaalde ruimtes ? De bevoegde schepen antwoordde dat er -ook in het kader van de meerjarenplanning- een oplossing wordt gezocht en dat inderdaad verschillende van deze leegstaande panden een allesbehalve fraai beeld geven in onze gemeenten. 

Wordt dus vervolgd 

Verkeersveiligheid Sint-Lodewijk

Op N-VA vraag welke maatregelen er kunnen worden genomen om het zwaar vervoer door de dorpskern van Sint-Lodewijk aan te pakken (waarvoor verschillende meldingen) ondanks de alternatieve routes, kwam er antwoord van de schepen dat er camera's zullen worden aangekocht om het zwaar vervoer uit de dorpskern te weren. Wat als een positieve maatregel kan gezien worden. Wordt vervolgd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is