Actieve deelname en herkenning European Disability Card voor mensen met een beperking

Op 31 maart 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Sociaal beleid

Toelichting

We kennen allemaal de problematiek die personen met een beperking ondervinden met deelname aan cultuur-sport of andere vrijetijdsbestedingen. Vooraleer deze personen kunnen genieten van eventuele toegangskortingen of andere voordelen moeten ze hun beperking bewijzen. Merendeel moet dit met voorlegging van een doktersattest. Daarom is er een kaart ontwikkeld, met Europese steun (170€), om de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding te vergemakkelijken. Deze kaart, de European disability card (EDC) is vanaf 19 oktober 2017 door de mensen met een handicap aan te vragen bij de vijf instellingen in dit land waar ze erkend zijn. Voor onze regio zijn dat vooral FOD sociale zaken, en het VAPH (Vlaams agentschap personen met handicap). 

1) Wat is de European Disability Card (EDC)? 

  • Het principe is vergelijkbaar met een studentenkaart: op vertoon van de kaart kan een persoon met een handicap zijn handicap ‘bewijzen’ en bijgevolg toegangskorting en andere voordelen (bvb. Vermindering inkomprijs, gratis deelname activiteiten…) krijgen bij aanbieders van cultuur, sport en vrije tijd (bvb. in de bib, theater, musea, enz.) 

2) Welke voordelen heeft de kaart? 

  • Een duidelijk ‘bewijs van handicap’: 
    • Dit bewijzen was moeilijk voor bepaalde groepen zonder visueel waarneembare handicap (bvb. autisten, doven, enz.) 
  • Er wordt geen inbreuk gepleegd op de privacy, de specifieke handicap wordt niet vermeld op de kaart 
  • Het is een Europees initiatief: de kaart is ook geldig in nog 7 andere Europese landen (Slovenië, Malta, Cyprus, Finland, Italië, Estland en Roemenië). 
    • Handig ook voor op vakantie. Hopelijk sluiten in de toekomst nog meer landen aan. 

3) Hoe moet de EDC worden aangevraagd?

  • De kaart kan via internet worden aangevraagd bij de volgende instellingen door personen die bij deze instellingen erkend zijn als persoon met een handicap: 
    • de FOD Sociale Zekerheid - Directie-generaal personen met een handicap; 
    • het VAPH (Vlaams agentschap personen met een handicap); 
    • het AViQ (Agence pour une vie de Qualité); 
    • Phare (Personne Handicapée Autonomie Recherché ); 
    • of de DPB (Dienststelle für Personen mit Behinderung);

4) Wat kunnen lokale besturen doen?

  • Lokale besturen kunnen hun eigen organisaties in de sfeer van vrije tijd, sport en cultuur (bvb. gemeentelijke bibliotheek, activiteiten toerisme, culturele activiteiten) en hun lokale verenigingen aansporen of aanmoedigen om voordelen toe te kennen aan personen met een handicap die kunnen worden verkregen op vertoon van deze kaart (bvb. Verlaagd of gratis tarief, verlaagde lidgelden, aangepaste brochures of informatie, aangepaste rondleidingen, etc.). 
    • Door zich aan te melden wordt de organisatie of onderneming gemeld op de website die ontwikkeld wordt rond de EDC. Zo kunnen de organisaties hun klantenbestand uitbreiden, hun imago verbeteren, enz. 
    • Lokale besturen kunnen ten gepasten tijd hun burgers met een handicap informeren over het bestaan van de EDC. 
    • Lokale besturen kunnen ten gepasten tijd hun verenigingen inlichten over het bestaan van de EDC

Voorbeeld European Disability Card:

 

 

 

 

 

 

 

 

Wordt vervolgd?

De meerderheid antwoordde dat ze dit gaan meenemen naar OCMW. Wij, als N-VA zullen het dossier zeker opvolgen

Wij hopen dat de gemeente de invoering en promotie van de edc ter harte neemt. Hierdoor zullen mensen met een beperking specifieke toeganstarieven en andere voordelen kunnen krijgen bij vrijetijdsbesteding, sport en cultuur. N-VA Deerlijk wil hiermee de maatschappelijke participatie en culturele en sportieve ontplooiing van mensen met een beperking stimuleren en gaan voor inclusieve samenleving.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is