U bent hier
Programma 2024
Hieronder vind je ons verkiezingsprogramma waarmee wij naar de kiezer trekken. We werken in 4 speerpunten:
- Financieel beleid en lokale economie
- Een aangename en veilige leefomgeving
- Onderwijs, jeugd en senioren
- Cultuur, sport en verenigingsleven
“Thuis in een leefbaar, aangenaam en bruisend Deerlijk."
Voorwoord
Het Lokaal verhaal van N-VA: Thuis in Deerlijk
Na 12 jaar oppositie is N-VA klaar om mee te besturen in Deerlijk met een heldere en realistisch visie op de toekomst. N-VA Deerlijk vindt het belangrijk om ten dienste te staan van de Deerlijkse bevolking. Concreet betekent dit dat politici gemakkelijk bereikbaar moeten zijn en dat er geluisterd wordt naar de noden van de bevolking. Het lokale bestuursniveau staat immers het dichtst bij de bevolking. Het is daar dat er beslissingen worden genomen om ervoor te zorgen dat mensen zicht thuis voelen in eigen gemeente. Daarom trekt N-VA naar de gemeenteraadsverkiezingen met de slogan “Thuis in Deerlijk”. Wij willen de burgers actief betrekken bij het beleid door hen uit te nodigen op onze lokale vergaderingen. We willen luisteren naar kleine en grote verzuchtingen in de samenleving en samen naar oplossingen zoeken. Ons antwoord op de verzuchtingen is dus inzetten op de gemeenschap. Gemeenschapsvorming is de kern van onze ideologie.
Een warme, aangename en veilige thuis
Een N-VA-gemeentebestuur zorgt voor propere en veilige dorpskernen met groene, doordachte en verstandige keuzes inzake mobiliteit. We geven zuurstof aan het rijke Deerlijkse verenigingsleven dat we terugvinden in onze wijkwerking, in onze sportclubs, in onze jeugdbewegingen en in onze culturele verenigingen. We zorgen voor meer kinderopvangplaatsen, zetten in op naschoolse opvang en zoeken naar antwoorden voor de toenemende vergrijzing.
Het verhaal van de N-VA is een verhaal waarvoor veiligheid een absolute kerntaak is. We stellen paal en perk aan straffeloosheid en zetten alle instrumenten in die we daarvoor tot onze beschikking hebben. Overlastproblemen laten we niet etteren. We willen dat elke burger zich thuis voelt.
Goede huisvader
Het verhaal van de N-VA is ook een verhaal van bestuurders die hun gemeentefinanciën als een goede huisvader beheren. Die niet boven hun stand leven, maar de tering naar de nering zetten. Die welvaart creëren voor al hun inwoners. Lokale bedrijven en handelaars zijn de basis van die welvaart en moeten alle kansen krijgen. We geven ruimte aan ondernemen en maken van Deerlijk een welvarende thuis met aandacht voor de leefbaarheid van elke buurt. We bestrijden armoede niet door geld uit te delen, maar door mensen aan een vorming of een job te helpen.
Waar Deerlijknaren thuis zijn
Met N-VA in het bestuur willen we een gemeente waar Deerlijknaren zich thuis voelen. We garanderen onze veiligheid, bieden de burgers ankers en beschermen onze manier van leven. We creëren welvaart voor burgers en voor bedrijven. Dat is de kern van ons lokaal N-VA programma dat is opgebouwd uit vier speerpunten:
- Financieel beleid en lokale economie
- Een aangename en veilige leefomgeving
- Onderwijs, jeugd en senioren
- Cultuur, sport- en verenigingsleven
Stemmen is een voorrecht, maak er gebruik van en kies voor N-VA.
Thuis in Deerlijk
1. Financieel beleid en lokale economie
“De rekening moet kloppen zonder belastingverhoging.”
- Alle uitgaven kritisch evalueren en van daaruit een meerjarenplan opstellen
- Geplande realisaties moeten haalbaar en betaalbaar zijn
- Geen dure studies voor prestigeprojecten
- Investeren in groene energie met gezond verstand
- Voorrang geven aan de concrete noden van de inwoners
- Het personeelsbeleid aanpassen aan concrete noden
- Efficiëntie in de exploitatiekosten
- Ruimte en aandacht voor de bruisende handels- en horecazaken
- Gericht subsidiereglement om verwaarloosde panden aan te pakken
- Plaatselijk aannemers en architecten betrekken bij projecten en gemeentelijke opdrachten
- Het ondernemersloket centraliseert alle reglementen, vergunningen en helpt startende ondernemers
- Rekening houden met plaatselijke handelaars en bewoners bij de opmaak van een parkeer- en verkeersplan
Deerlijk heeft nood aan een realistisch financieel- en personeelsbeleid. We starten de legislatuur met een uitgaventoets. Alle uitgaven, subsidies en premies lijsten we op en toetsen die aan het oorspronkelijke doel. Zo kunnen we bij het opstellen van het nieuwe meerjarenplan elke Euro zo efficiënt en nuttig mogelijk besteden, zonder belastingverhoging.
Ons personeelsbeleid aanpassen aan de behoeften, efficiënter werken waar kan en exploitatiekosten beheersen. Geen prestigeprojecten maar eenvoudige en haalbare verwezenlijkingen. Prioriteiten stellen bij projecten: Wat voeren we eerst uit? Werken met plaatselijke architecten en ondernemers steunt de Deerlijkse economie en werkt kostenbesparend en is een alternatief voor dure studiebureaus. De realisaties moeten getest worden op haalbaarheid en betaalbaarheid. Niet dromen maar realiteitszin!
Alle gemeentelijke gebouwen doorlichten op energie en ecologie. Energiebesparingen waar nodig, CO2 neutraal waar mogelijk.
De dorpskernen van Deerlijk, Molenhoek en Sint-Lodewijk dienen zo hervormd te worden dat we gezellige en aantrekkelijk plaatsen creëren met ruimte voor bruisende handels- en horecazaken.
Leegstand vermijden en een eenmalige premie voorzien voor startende handelaars.
Een gericht subsidiereglement pakt de verwaarloosde panden en gevels aan zodat we een mooi straatbeeld scheppen.
Het ondernemersloket centraliseert alle reglementen, vergunningen en belastingen. Het vergemakkelijkt en helpt startende ondernemers met hun documenten.
– goede coördinatie en bekendmaking bij wegenwerken
– vermindering of vrijstelling op gemeentebelastingen gedurende de werken
– hier leggen we een databank aan met gemeentelijke leveranciers zodat de gemeente snel en lokaal offertes kan opvragen
– nieuwe handelszaken of firma's bekend maken via gemeentelijk publicaties
Uit het centrum verdwijnen veel bedrijfsgebouwen. Ter compensatie kunnen eventueel nieuwe industriegronden gezocht worden, maar laat ons hierin ook realistisch blijven…. Overleg met de buren is evident want de leefbaarheid van de buurt is het allerbelangrijkste.
2. Een aangename en veilige leefomgeving
"Proficiat aan de mooimakers!"
- Aandacht voor de Deerlijkse woonkernen waar je veilig kan leven en zonder zorgen kan op straat komen, waar kinderen veilig kunnen buiten spelen.
- Wijkwerking is essentieel. Ze krijgen speeltuigen, een omni-sportkooi, rustbanken,…
- Het Buurinformatienetwerk (BIN) én een actieve aanwezigheid van wijkagent en politie spelen een belangrijke rol bij de veiligheid en goede samenleving in de wijken
- De trage wegen en alle fietspaden onderhouden en het fietspad naar Zwevegem doortrekken
- Enkele straten opwaarderen en toegankelijk maken voor voetgangers en fietsers (bv. Kapelstraat, Harelbekestraat, Waregemstraat).
- Een oplossing zoeken voor bewoners die waterschade opliepen ten gevolge van nieuwe woonwijken
- Fluoriserende huisnummers zodat o.a. hulpdiensten geen kostbare tijd verliezen
- De spoorwegovergangen in de Gaaistraat en de Klijtstraat niet afsluiten
- Uitbreiding van de carpool-parking aan de E17
- Bouwwerven veilig afsluiten
- Coördineren en opvolging van openbare werken
- Onderhoud van alle grachten en riolen prioritair opvolgen
- De dorpskern van Sint-Lodewijk dringend aanpakken, alsook de verzuchtingen aldaar beluisteren enaanpakken
- Ventilus ondergronds
- Preventieve aanpak en sensibilisering van drugsproblematiek o.l.v. sociaal huis en politie
- Doordachte verkeersingrepen (traktorsluizen, verkeerknippen,asverschuivingen in overleg met bewoners)
- Aandacht voor verdriet en rouw.
De Deerlijkse dorpskernen moeten net en verkeersarm zijn, voorzien van voldoende groen, met rustbanken en openbare vuilnisbakken.
Wonen, ondernemen en werken gaan hier hand in hand. Je kan er wandelen, kuieren, en winkelen. Daarom willen we:
- groene hoekjes waar het kan
- verzorgde gevels
- weinig leegstand
- strenge controle op sluikstorten
- beperking van het aantal bouwlagen - bouwwerven degelijk afsluiten en dagelijks opruimen- controle op de correcte herstelling bij openbare werken en nutsvoorzieningen
Onze aandacht gaat naar de wijken. Wijkwerking is essentieel tegen vereenzaming, vervreemding en uitsluiting.
Wijkpleintjes met groen, speeltuigen, een omni-sportkooi en rustbanken scheppen een band tussen de inwoners. Jong en oud ontmoeten elkaar, leren elkaar kennen en waarderen. Er ontstaan zo spontane vriendschappen en men helpt elkaar met boodschappen en kleine karweien. Daarom is financiële steun aan de wijkwerking onontbeerlijk. Dus ook bij nieuwe verkavelingen wensen we deze voorwaarden te scheppen met kleine verbindingspaden tussen de wijken. In de wijk voelen de bewoners zich dan ook veilig. Ze kennen hun buren maar weten ook wie er niet thuishoort. Zo is er sociale controle en verhoogt het veiligheidsgevoel. Hier kan de wijkagent een belangrijke rol spelen.
Het buurtinformatienetwerk (BIN) speelt zowel in de wijk als in de hele gemeente een rustgevende rol. De rol en de aanwezigheid van de wijkagent moet vergroot worden zodat er meer contact is met de burger. Dit willen we steunen en versterken.
Bij brand, ongeval of aandoening mogen we geen kostbare tijd verliezen. Daarom moeten de huisnummers dag en nacht heel duidelijk zijn. Onze oude huisnummers willen we vervangen door fluoriserende nummers.
De mooimakers, de vrijwilligers die voetpaden, grachten en openbare plaatsen net houden, verdienen onze gelukwensen. Een net Deerlijk wordt door iedereen geapprecieerd.
Waarom niet met alle verenigingen en clubs eens per jaar een algemene opruimactie op touw zetten? Natuurlijk met steun van de gemeente.
Bijzondere aandacht, gaat naar de waterhuishouding: riolen, dijken en grachten op vaste tijdstippen reinigen zodat overstromingen en waterschade vermeden worden.
De dorpskern van Sint-Lodewijk dient dringend en grondig aangepakt te worden. Traag verkeer met ruimte voor voetgangers en fietsers. Hier moeten we ook meer inzetten op wijkwerking en meer pleintjes voorzien.
We willen een rouwplekje voorzien voor sterrenkindjes op de begraafplaatsen en we maken een gemeentelijk sterrenregister voor deze kindjes. Dit kan een vorm van ondersteuning bieden aan de ouders en hun familie.
Het heropwaarderen van fietspaden is een prioriteit. Daarnaast willen we het fietspad naar Zwevegem eindelijk doortrekken.
De oude tennisterreinen in Sint-Lodewijk (foto links) vormen we om tot een pumptrack (foto rechts), een groene oase waar de jeugd zich kan uitleven, ontspannen en samenzijn.
3. Onderwijs, jeugd en senioren
“Een speciale dank-je-wel voor het Deerlijkse vrijwilligerswerk!”
- De samenwerking tussen de onderwijsnetten verder zetten
- Lokalen en sporthallen van scholen buiten de schooluren openstellen voor het verenigingsleven
- Naschoolse opvang gemeentelijk organiseren en investeren in kindercreches
- Onderzoek naar uitbreiding woonzorgcentrum en extra woongelegenheden voor senioren op grondgebied Sint-Lodewijk
- Financiële en logistieke steun voor jeugdraad, jeugdverenigingen en seniorenwerking.
- Openbare ruimtes groener en aantrekkelijker maken voor kinderen en jongeren
- Goed georganiseerde vakantiewerking met voorrang voor Deerlijkse kinderen.
- Oppas in nood bij hulpbehoevende senioren
Gemeentelijk onderwijs is een troef om te werken aan kwaliteitsvol en bereikbaar onderwijs. De samenwerking tussen de netten is ook heel belangrijk. Onze scholen zijn multi-inzetbaar. Zo kunnen we de gebouwen en sporthallen ook buiten de schooluren openstellen voor het verenigingsleven. Naschoolse opvang organiseren we gemeentelijk en liefst in de plaatselijke scholen. Een samenvattende brochure bundelt alle sport-, cultuur-, kunst-, en ontspanningsinitiatieven voor de schoolgaande jeugd.
Extra lessen Nederlands voor kinderen met een andere thuistaal en zij die wat achterop geraakt zijn. Dit zal hun integratie en schoolprestaties ten goede komen. Indien nodig en in bepaalde gevallen moeten we tolken kunnen inzetten.Toch moeten we de ouders blijven stimuleren om Nederlands te spreken.
Vrijwilligers aanmoedigen om zich in te zetten voor een veilige schoolomgeving, rangbegeleiding, wandelpool, leesouders, …
Kinderen en jongeren moeten volop tijd en ruimte krijgen om jong te zijn. Gesteund door een sterke jeugdraad en jeugddienst slagen onze jeugdverenigingen er in om zinvolle en toekomstgerichte aanvulling te zijn in hun opvoeding. Ze verdienen uitgebreide ondersteuning, financieel en logistiek, bij hun activiteiten, renovaties en speelruimte.
De jeugddienst zou hét aanspreekpunt voor jongeren en jeugdbewegingen moeten zijn. De verantwoordelijke coördineert mee de verschillende diensten zodat organiseren sneller en efficiënter verloopt.
De openbare ruimte is toegankelijk voor kinderen en jongeren, met veel aandacht voor kinderen met een beperking. Het speelplein in het Gaverkasteel dient dringend opgeruimd en vernieuwd te worden. Een gemeentelijk jeugdhuis of een tijdelijke ontmoetingsplaats is noodzakelijk. De veiligheid in de
buurt van scholen, jeugdlokalen en speelpleintjes moet aangepakt worden.
We vergroten de jeugdparticipatie door een goed uitgebouwde jeugdraad en een kindergemeenteraad. Goed georganiseerde vakantiewerking is een verrijking voor de jeugd. Waarom zouden Deerlijkse kinderen hier geen voorrang kunnen krijgen?
De bestaande seniorenverenigingen leveren uitstekend werk. We ondersteunen zowel financieel als logistiek. Een seniorenconsulent als eerste aanspreekpunt voor alle senioren. Hier meldt men ook personen die in eenzaamheid leven. Een bezoekje kan dan wonderen doen. We organiseren een seniorengezelschapsdienst (oppas-in-nood): vrijwilligers komen u thuis een paar uur vervangen zodat de zorgbehoevende bijstand ontvangt en dat de mantelzorger wat tijd krijgt voor een boodschap of een bezoek. Jaarlijkse uitgifte van een seniorengids met alle nuttige informatie voor senioren. Initiatieven organiseren die senioren samenbrengen en hen uit hun isolement halen.
4. Cultuur, sport en verenigingsleven
“Cultuur is de ziel van de bevolking!”
- Een brochure bundelt alle sport-, cultuur-, kunst-, en ontspanningsinitiatieven voor de schoolgaande jeugd
- Divers aanbod aan cultuur maar de gemeente mag hierbij niet in concurrentie treden met verenigingen maar zouden beter kunnen samenwerken
- Meldpunt voor de organisatie van activiteiten en vereenvoudigen van de administratie
- We ijveren voor een eenvoudig cultuurhuis met ruimte voor alle kunstvormen, vergaderzalen en opslagruimte
- DRINGEND: een buurthuis voor de verenigingen van Sint-Lodewijk
- Infrastructuur verdient meer aandacht (Gaverhal, verzorgde terreinen en kleedkamers…)
- Aanleggen van sportveldjes en omni-sportkooien op pleintjes in de wijken
- De gemeente organiseert een brede elf-juli-viering
Cultuur
Een cultuurbeleid staat dicht bij de mensen en zorgt voor een aangename en ontspannen sfeer in de gemeente.Daarom moet het aanbod divers en gevarieerd zijn. Onze verenigingen bieden een uiteenlopend programma. De gemeente kan hier aanvullen waar nodig maar mag niet in concurrentie treden. Verenigingen willen vooral een samenwerking met de gemeente. Organisatoren willen concrete hulp bij hun activiteiten en vereenvoudiging van de regelgeving. Hier is een centraal aanspreekpunt met een competente en geëngageerde medewerker ook een pluspunt.
De cultuurraad moet, onder leiding van de schepen van cultuur, dringend een actieve rol opnemen en het cultuurleven activeren. Deze raad moet de samenwerking tussen de verenigingen bevorderen en hen helpen om vrijwilligers op te sporen. De raad adviseert voor het toekennen van subsidies. Deerlijknaren dromen van een functioneel, doordacht en eenvoudig cultuurhuis met ruimte voor muziek, kunst, een moderne theaterzaal, vergaderzalen, een cultuurcafé, opslagplaatsen, een uitleendienst, aangepaste buitenruimte,.... De Deerlijkse verenigingen huren tegen gunsttarieven.
Het buurthuis van Sint-Lodewijk dient spoedig verwezelijkt te worden!
De Deerlijkse kunstenaars verdienen alle steun bij opleiding, accommodatie en tentoonstellingsruimte. Kunst is een bindmiddel tussen mensen van alle origine en brengt ons dichter bij elkaar.
Sport
Iedereen sport en liefst levenslang! Sport bevordert niet alleen de lichamelijke gezondheid maar ook de geest krijgt er een gezonde verfrissing door. Daarnaast is het een sociaal en maatschappelijk netwerk met spelers, supporters, trainers en bestuursleden. De sportclub is vaak thuiskomen onder vrienden. De Deerlijkse sportclubs werken uitstekend en verdienen dan ook alle steun. Goeie sportinfrastructuur is onontbeerlijk. De Gaverhal is op korte termijn aan een opfrisbeurt toe en moet op langere termijn vervangen worden. Naast verzorgde terreinen, zijn nette kleedkamers noodzakelijk. Op dit gebied is er nog een grote weg af te leggen. Het kan niet dat het bestuur zich moet schamen om bezoekers in de kleedkamers te ontvangen.
Er moet een gevarieerd en sterk sportaanbod zijn met oog voor nieuwe sportvormen. Ook G-sporters verdienen onze steun en aanmoediging. Via de sportraad zetten we in op kwaliteitsvolle en professionele opleiding en bijscholing van trainers, coaches en begeleiders.
De bewoners laten we kennis maken met sport door in de wijken sportveldjes, omni-sportkooien en speel- en sportpleintjes aan te leggen.
De sportraad adviseert de gemeente over accommodatie en subsidies.