N-VA en de Kerkfabriek

Op 28 mei 2019, over deze onderwerpen: Cultuur, Financiën & ondernemen, Gemeenteraad

Voor N-VA is het goedkeuren van begrotingen, begrotingswijzigingen, jaarrekeningen van kerkfabrieken edm een persoonlijk gegeven afhankelijk van de eigen overtuigingen ... 

Er gaat veel geld naar de kerkfabrieken, bedragen die niet verminderen ook al is het aantal kerkgangers met de jaren drastisch verminderd.

De gemeenten hebben nu eenmaal de plicht om kerkfabrieken te onderhouden en indien nodig – bij beschermde gebouwen die eigendom zijn van de gemeente - ook te restaureren. Deze zijn cultureel erfgoed en het is dit cultureel erfgoed dat mede de Vlaamse identiteit bepaalt. Een restauratie is dus voor N-VA verantwoord 

Zo zal de restauratie van de St-Columbakerk ongeveer 1 miljoen euro kosten, waarvan ongeveer de helft of 500.000 euro ten laste van de gemeente, zijnde ongeveer 50 euro per inwoner. Afhankelijk van de respectievelijke geloofsovertuiging en/of financiële toestand toch een redelijk bedrag.

De bevolking heeft het recht om tranparantie hierover te krijgen en de uitgaven van de gemeente voor het onderhoud van de kerken te weten.

Het N-VA-bestuur gaf zijn gemeenteraadsleden om bij de bespreking van kerkfabrieken een signaal geven. Zo zullen de rekeningen en begrotingen niet langer unaniem worden goedgekeurd maar zal één gemeenteraadslid zich onthouden tot er volledige transparantie is. Transparantie die N-VA trouwens op alle domeinen verlangt.

 

Nu worden de begrotingen en rekeningen zonder de minste uitleg overhandigd, een pak papier waar iemand legt verantwoording af, uitleg is niet voorzien. N-VA stelt voor om deze rekeningen  - zoals andere budgetwijzigingen en begrotingen héél goed voorafgaandelijk aan de gemeenteraad worden verduidelijkt in de financiële commissie - ook in deze commissie zouden worden uitgelegd en verduidelijkt door de verantwoordelijken van de kerkfabrieken (de zittingen van deze commissie zijn trouwens openbaar en kunnen worden bijgewoond door iedere Deerlijknaar).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is