Windmolens Deerlijk

Op 4 april 2013, over deze onderwerpen: Leefbaar wonen, Milieu, Wonen en ruimtelijke ordening

N-VA Deerlijk is niet tegen windenergie, maar…
we moeten de volledige kaart durven brengen en zorgen dat we een realistische elektricititeitsmix bekomen. Hernieuwbare energie heeft daar zeker een belangrijk aandeel in maar onze energiemix bestaat nog steeds uit meer dan de helft niet-hernieuwbare bronnen om voldoende en betaalbare energie te kunnen produceren.

Deerlijk zal omringd worden door windmolens te Waregem, Zwevegem en Kortrijk…
wat het zicht vanuit Deerlijk er niet aantrekkelijker op maakt. Vanuit bijna elke plaats uit Deerlijk zullen we geconfronteerd worden met deze windmolens. Men kan zich afvragen of elk stuk vrije grond moet worden ingenomen door windmolens. Nu kan een windmolenexploitant overal in
Vlaanderen een vergunning aanvragen voor het plaatsen van windmolens en dit zorgt voor veel onrust bij de bewoners.

N-VA wil een aantal zeer precieze zones in Vlaanderen afbakenen …
waarin windmolens geplaatst worden. In de rest van Vlaanderen kunnen dan geen windmolens vergund of geplaatst worden.

Voorts zou er een concessie gegeven worden …
aan de ontwikkelaar die het goedkoopst en het meest energie presterend project realiseert. De opbrengsten van die concessie zouden deels moeten gaan naar projecten die ten voordele zijn van inwoners die overlast ondervinden van deze windmolens.

Windmolens: wrevel bij omwonenden …
Er komt ook wrevel bij de omwonenden omdat de ene inwoner nu ook vergoed zal worden en de andere niet. De ene inwoner zal ook meer krijgen, de andere minder. Het is tijd dat het inplanten van windmolens gereguleerd wordt. Deze windmolens langs de E17 zullen geplaatst worden in een mooi stukje groene long. In een agrarisch gebied en een stuk natuurgebied. Naast de geluidsoverlast van de E17 zullen de omwonenden de gekende nadelen zoals bijkomende geluidsoverlast en slagschaduw van windmolens ondervinden. Tijdens de informatieavond waren er ook heel wat mensen tegen de komst van de windmolens en werden dan ook heel wat bezwaren ingediend zowel door mensen uit Deerlijk als Waregem.

Windmolens: bijkomende last voor Den Belgiek …
Het plaatsen van deze windmolens op grondgebied Waregem wordt weer een bijkomende last van de reeds drukke wijk Belgiek. Het plaatsen zal weer moeten gebeuren via het kruispunt Belgiek en de straatjes naar de locatie toe. Grote mastodonten van vrachtwagens om deze windmolens te plaatsen zullen deze straatjes moeten trotseren met mogelijke schade aan de weg. Maar wie zal die schade vergoeden? Bij eventuele schade zal dit in Deerlijk extra kosten teweeg brengen.

Wat zullen deze windmolens voor de gemeente Deerlijk financieel bijbrengen en aan
energie opleveren?

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is